23/6/08

La mediació en la violència familiar


Esquinas Valverde, Patricia. Mediación entre víctima y agresor en la violencia de género: la mediación entre la víctima y el agresor en el ámbito de la violencia de género: ¿ una oportunidad o un desatino? València: Tirant lo Blanch, 2008
Signatura: 343.843 Esq

La tècnica de la mediació penal està en expansió i cada vegada hi ha més programes de mediació en els jutjats penals de l'Estat espanyol. Aquest llibre estudia la possibilitat que aquests programes es puguin aplicar en alguns casos de violència de gènere, tenint en compte les especials característiques que presenten les víctimes de la violència masclista i familiar. Així doncs, l'autora exposa alguns arguments a favor d'aplicar el mètode de la mediació en aquest àmbit: el caràcter discursiu de la mediació com a forma de resolució de conflictes pot resultar útil en delictes de naturalesa relacional; Les dinàmiques emocionals que s'estableixen a les trobades de mediació poden ajudar a l'agressor a reconèixer la seva responsabilitat; La mediació reivindica la víctima socialment i li permet expressar lliurement la seva versió dels fets. Però no amaga els arguments en contra: El risc per a la integritat física de la víctima; Pot suposar per a la dona ocupar una posició d'inferioritat en el marc de les negociacions; La tècnica de la mediació pot ser difícil d'importar a l'ordenament jurídic i penal de l'estat espanyol ja que prové d'altres tradicions jurídiques; La mediació és impossible en un context de desequilibri de poder entre la dona maltractada i l'agressor; Una sola trobada de mediació no és suficient per a modificar la conducta violenta de l'agressor, etc.
En darrer lloc, l'autora proposa un possible model de mediació aplicable a l'àmbit de la violència masclista i familiar basat en una fòrmula mixta d'intervenció entre la justícia tradicional i la justícia restauradora.