29/10/08

La intervenció social amb immigrants


Inmigración: miradas y reflejos: historias, identidades y claves de intervención social. Bilbao: Universidad de Deusto, 2006

Signatura: 325 Inm

Recopilatori de deu articles de membres o col·laboradors de l'equip d'investigació Migracions Internacionals de la Universitat de Deusto pertanyent a la xarxa europea IMISCOE ( International Migration, Integration and Social Cohesion in Europe). L'obra s'estructura en dos grans apartats. Els capítols del primer apartat (Reconstruyendo historias; Roles e identidades; Miradas de la inmigración) ofereixen una visió panoràmica de les subjectivitats, vivències o mirades dels seus protagonistes i de la població receptora: la immigració que fa moure físicament col·lectius per tota la geografia mundial, que no coneix edats, rols o afectes i implica adults en edat de treballar i menors en edat escolar; pares i mares i a fills i filles; directius i professors i alumnes; primeres i segones generacions, amb una crisi i reconstrucció d'identitats mixtes tant personals com culturals. Aquests capítols utilitzen metodologies diverses, des de la investigació antropològica i sociològica fins a l'anàlisi de continguts de la representació social recollida a la literatura i els mitjans de comunicació.

Al segon apartat (Respuestas desde el espejo; Claves de intervención social) s'analitzen les reaccions de la societat d'acollida com un reflex a la mirada dels seus protagonistes. Aquests darrers capítols presenten claus d'intervenció per aconseguir una més gran integració social des de contextos diversos, com els serveis socials, l'entorn laboral o el món educatiu.