13/10/08

La gestió del coneixement a les organitzacions


Perez-Montoro Gutiérrez, Mario. Gestión del conocimiento en las organizaciones: fundamentos, metodología y práxis. Gijón: Trea, cop. 2008

Sign: 658.3 Per

Des del començament de la dècada dels noranta assistim a l'emergència i consolidació d'una nova disciplina centrada en l'àmbit de les organitzacions: la gestió del coneixement. Aquesta disciplina s'encarrega de dissenyar estratègies per aprofitar de forma sistemàtica el coneixement generat per una organització. L'objectiu principal que es persegueix és que tot el coneixement que es troba en una organització pugui ser utilitzat per qui ho necessiti per actuar de manera adient a cada moment. L'aplicació de la gestió del coneixement al context de les empreses fa que aquestes millorin el seu funcionament intern i aconsegueixin un valor afegit que les distingeixi de les seves competidores i que els permeti garantir la seva supervivència en l'actual escenari econòmic, que es caracteritza per una dura competitivitat i per la globalització dels mercats.

En aquesta obra s'aborda, des d'una vessant conceptual, metodològica i pragmàtica, aquesta polièdrica disciplina. Per una banda, s'ofereixen els principals conceptes i elements estratègics involucrats en la gestió del coneixement i en el moviment del capital intel·lectual. Per l'altra , després de descriure de forma detallada el comportament del coneixement als entorns organitzacionals, es presenta una guia metodològica que preten servir d'ajuda per a poder implantar, tenint en compte la naturalesa peculiar de cada context, un programa de gestió del coneixement dins d'una organització. Per últim, s'aborden les principals claus de la praxis d'aquesta nova disciplina a través de la descripció detallada d'alguns projectes de gestió del coneixement.