10/11/08

Doctrina Parot per a violadors

Telenotícies - 06/11/2008
Quatre anys més de presó; "Doctrina Parot" per al violador

Detingut "el violador de la Vall d'Hebron" per ordre del Tribunal Suprem, en no considerar-lo rehabilitat. Rodríguez Salvador estava en llibertat per beneficis penitenciaris, després d'haver complert setze dels tres-cents anys a què va ser condemnat. La fiscalia reclama que se li apliqui l'anomenada "doctrina Parot" que rep aquest nom pel fet d'haver estat aplicada l'any 2006 pel Tribunal Suprem al terrorista d'ETA Henri Parot, condemnat per 26 assassinats. Segons aquesta doctrina, un assassí múltiple no pot acumular els beneficis penitenciaris i descomptar-los del màxim temps que pot estar a la presó --30 o 40 anys--, sinó que aquesta reducció s'ha de fer respecte al total imposat, de manera que es garanteix el compliment del temps màxim d'estada a la presó.
Es tracta d'un assumpte discutit entre juristes i sobre el qual el Suprem hauria d'establir una clara jurisprudència. Així s'evitarien contradiccions com les d'aquests últims mesos: l'Audiència de Burgos va aplicar la doctrina Parot el setembre passat a Pedro Luis Gallego, l'anomenat violador de l'ascensor, per evitar que aquest mes de desembre surti al carrer després de complir 16 anys de presó, quan va ser condemnat a 328 anys per 18 violacions i dos assassinats. En canvi, l'Audiència de Barcelona en un principi va decidir no aplicar-la en el cas del violador de la Vall d'Hebron. Finalment, després d'un recurs de la Fiscalia sí que ho han fet.
El problema afegit és que la nova doctrina del Suprem s'aplica a delinqüents condemnats abans que fos enunciada, cosa que d'alguna manera afecta els seus drets. Així mateix, topa contra la idea de rehabilitació que inspira la legislació penal espanyola, encara que molts experts assenyalen que molts violadors no es rehabiliten mai. A l'altre costat de la balança hi ha l'alarma social que crea l'excarceració de delinqüents múltiples molt violents i perillosos. En qualsevol cas, el Suprem hauria de garantir que els beneficis penitenciaris s'apliquin de la mateixa manera en casos que són molt semblants.