2/2/09

La història de la criminologia i de l'estudi de la desviació social


MELOSSI, Dario. Controlling crime, controlling society:thinking about crime in Europe and America. Cambridge: Polity, 2008
Signatura: 343.9 Mel

Quin va ser el bressol de la criminologia? On va començar l'estudi i la teoria de la desviació i el control social, a Europa o a Amèrica? Són vàlides encara aquestes teories en les pràctiques actuals de control social i punitiu? Serveixen per explicar els principals conflictes socials d'avui dia?

En aquest nou llibre, Dario Melossi, professor de criminologia de la Universitat de Bolonya, contesta aquestes i altres qüestions i ens convida a un viatge apassionant per la història de les teories de control de la delinqüència, des dels treballs de Beccaria i Lombroso, passant per la sociologia pionera del Chicago dels anys 20 i el radicalisme dels 60, fins arribar a l'anomenada "cultura de la por". Aquesta obra, considerada ja per alguns experts com l'obra mestra del veterà criminòleg, a més d'analitzar amb un llenguatge punyent i àcid tot el pensament teòric criminològic, inclou reflexions més actuals relacionades amb la superpoblació reclusa i les polítiques penitenciàries derivades de l'11-S a Amèrica.

1 comentari:

Rodrigo Venegas ha dit...

"la historia de la criminología..." de Melossi, es un libro que prontamente será considerado un clásico para el análisis y estudio del pensamiento criminológico.

El texto hace una imbricación significativa entre los constructos de los paradigmas sociales y la teoría criminologica, de manera que, nos recuerda constantemente la relación entre crimen - sociedad y como cada uno constituye una imagen especular del otro.

En los diferentes capítulos,se puede ir analizando en profundidad como el control social, la desviación y la delincuencia se encuentran como conceptos en un contexto social y político particular y las consecuencias de ello en forma de una política criminal especifica.

ES particularmente interesante el trabajo de los últimos capítulos asociados a los fenómenos contemporáneos, para los profesionales y estudiantes del área en particular destaco la lectura de la tercera parte : " the end of the short century between inequality and fear" y "the cycle of the canaille" ...dará para pensar largamente