5/5/09

La immigració a les aules

DE LA ROSA, Toni. La escuela rota. Racismo y exclusión en las aulas. Barcelona: Ediciones Carena, 2009
Signatura: 371.9-054 Ros

Un noi marroquí acusat falsament de traficar amb drogues, un altre de Gàmbia que no pot aguantar més l'atac dels seus companys, els dos expulsats de l'institut... constitueixen l'excusa perfecta perquè l'autor faci una immersió en els centres escolars, on troba que la imatge de l'escola va per una banda i la realitat per una altra. La legalitat diu una cosa i la pràctica una altra: classe per als llestos i classes per als totxos, on, naturalment, hi ha més estrangers tot i que sàpiguen tres o quatre llengües.

L'autor demostra que aquests recels són superables, que el món i el destí dels altres és també cosa de tots, que tots hem estat o podem ser emigrants, que el coneixement mutu és el millor camí per aconseguir una societat rica, variada i harmoniosa i que és necessari superar la incomprensió.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Avui he finalitzat la lectura del llibre de referència, i la Biblioteca del CEJFE, m'ha informat que si volia podie fer un breu comentari.
1. Crec que en un món com el nostre són molt necessàries persones com l'autor, compromeses amb el dia a dia de la seva comunitat, amb el seu entorn i especialment amb les minories, siguin quines siguin. Sens dubte la seva actitud enfront les situacions que es produeixen per la manca de voluntat, o el desconeixement profund de la majoria dels nostres sistemes polítics de les realitats quotidianesm en una societat on es prioritzen "els temes medátics" per damunt de les necessitats reals, és no només digna d'admirar i elogiar, sinó que és una pauta que ens podem marcar tots i cadascun de nosaltres.
2. Malauradament, com a lectora, permeteu-me separar a l'autor de la seva obra i és quan la meva opinió es torna negativa, no pel seu contingut, sinó per la trama, bàsicament el nus està ple de definicions excessivament reiteratives, descripcions de persones i situacions que et fan qüestionar si has caviat el punt del llibre,...crec que això ja ho he llegit... i sí, efectivament era quasi el mateix que ens havia descrit en anteriors capítols. Resumint, com a lectora crec que a l'obra li falta fluïdesa, una estructura més àgil que fins i tot ens hagués permès conèixer molt més que dues situacins concretes, de les moltes que crec ell ha viscut. De tota manera, la meva felicitació al gran ser humà que hi ha darrera del llibre.