21/5/09

Nou llibre sobre els adolescents


CASTILLO CEBALLOS, Gerardo. El adolescente y sus retos. La aventura de hacerse mayor. Madrid: Ediciones Pirámide, 2009
Signatura: 159.922.8 Cas

L'autor ens presenta l'adolescència com una etapa no reductible a la maduració física de la pubertat. En ella es donen tant canvis quantitatius com qualitatius, relacionats amb la maduració de la personalitat. És una època de crisi però no de tipus patològic, sinó de creixement, de desenvolupament personal i d'adaptació progressiva a la vida adulta.

La transició entre edats pròpia de l'adolescència no significa que sigui una etapa de tràmit. L'adolescència és el procés de fer-se gran, d'arribar a l'autonomia responsable típica de l'adult. Aquesta travessa per l'adolescent té caràcter d'aventura però en ella haurà d'acceptar els successius reptes del creixement psicològic que es presenten al llarg del camí. De forma paral· lela els educadors han de tenir una actitud oberta davant els canvis d'aquesta etapa, veient-lo com un conjunt de reptes educatius.

En el llibre s'analitza amb rigor científic, però de forma senzilla i clara, la funció de l'adolescència en les seves diferents subetapes , explicades a través de dotze casos reals comentats per l'autor. També s'explica com tractar un adolescent i com educar-lo