22/9/09

HIstòria de la violència sexual


BOURKE, Joanna. Los violadores: historia del estupro de 1860 a nuestro días. Barcelona: Crítica, 2009

Signatura: 343.54 Bou

Joanna Bourke, catedràtica d'història del Birkbeck College a Londres, s'enfronta en aquest llibre a la terrible naturalesa de la violació, a l'obscur món dels agressors sexuals en la societat moderna.

Els homes no són violadors, ens diu. Només alguns ho són, i aquests no neixen, es fan, perquè la violació i la violència sexual estan profundament arrelades en entorns polítics, econòmics i culturals específics. La violació és una forma d'actuació social: està molt ritualitzada, varia segons els països i canvia amb el temps. D'altra banda, i encara que en aquestes pàgines les víctimes ens expliquen la seva història, seria un error explorar la violència sexual exercida per homes estudiant les dones forçades. Per l'autora, seria fer el joc a una llarga tradició que culpabilitza les dones de la seva pròpia violació.

Així, les pàgines d'aquest llibre ens revelen el drama d'una violència que, malgrat ser present sovint als mitjans de comunicació, gairebé no es denuncia i, quan es fa, només un cinc per cent dels casos acaben en condemna.

1 comentari:

rodrigo ha dit...

excelente y a veces polémica autora, recuerdo haber leído "Fear: A Cultural History". donde aborda las consecuencias del miedo en nuestra civilización (muy post 9/11) y viene ha completar el trabajo iniciado en su libro anterior "An Intimate History of Killing" donde se analiza en amplitud los efectos de la guerra
y sus horrores profundos.
En esta nueva entrega se sumerge con espíritu crítico y tomando en serio el rol cultural de dominación del proceso ritual de la violación

Un texto altamente recomendable para aquellos que trabajan en violencia, con violencia y que necesitan comprender el espanto de la humillación desde un contexto psico socio cultural.