11/1/10

Vigilància excessiva a les societats actuals?


MATTELART, Armand. Un mundo vigilado. Barcelona: Paidós, 2009

Signatura: 342.721 Mat

Videovigilància, fitxers, empremtes genètiques, escoltes, xips RFID... En els règims democràtics es multipliquen les més diverses tècniques d'intrusió en la vida quotidiana dels individus, en nom de la lluita contra les "noves amenaces". La "guerra contra el terrorisme" ha aconseguit, segons l'autor, que aquest món sigui més opressiu i s'acosti al que George Orwell va imaginar a 1984.
Com hem arribat a aquesta situació? Com és que les societats democràtiques han acceptat que els seus drets i llibertats quedin amputats, de mica en mica, per dispositius de vigilància cada vegada més sofisticats?

Des de l'antropometria del segle XIX fins a la Patriot Act, passant per l'anàlisi de les doctrines militars i el projecte Echelon, Armand Mattelart construeix una genealogia d'aquest nou poder de control i estudia la dinàmica de la seva globalització. Demostra, que en nom de la defensa de la llibertat i dels imperatius de la seguretat nacional, els estats han construit i imposat una definició de l'enemic cada vegada més borrosa; tan borrosa que ha permès i segueix permetent tots els abusos.