5/7/10

Un estudi sociològic sobre els "sense sostre"


TEJERO, Elisabet; TORRABADELLA, Laura. Vidas al descubierto: historias de vida de los "sin techo". Barcelona: Icaria Editorial, 2010

Signatura: 339.12 Tej

Què hi ha darrere de la imatge d'una persona "sense sostre"? Quina història amaga? Quin és el paper de les institucions i de la societat davant d'un fenomen tan aliè per l'estranyesa que provoca, i invisible per la indiferència que suscita? Amb Vidas al descubierto les autores han volgut donar resposta a aquests i a altres interrogants mitjançant l'anàlisi de les trajectòries biogràfiques de persones que han perdut la seva llar i, sovint, també el seu lloc al món.

El desenvolupament de polítiques que, per una part, protegeixin i, per l'altra, emancipin les persones en situació de pobresa i exclusió social no solament és possible sinó que és del tot necessari, especialment i amb urgència quan ens referim a l'habitatge social. En definitiva, descobrir les històries dels considerats socialment exclosos, revela que sovint les aparences enganyen i que el que queda ocult explica el centre molt més del que ens pensem.

Elisabet Tejero és sociòloga i professora de treball social de la Universitat de Barcelona i Laura Torrabadella és sociòloga. Ambdues han creat el Col·lectiu d'Estudis Biogràfics i han treballat en els temes de família, gènere, immigració i processos d'exclusió social.