5/2/09

Una ajuda per als docents


PAGÈS BERGÉS, E de; REÑÉ TEULÉ, A. Cómo ser docente y no morir en el intento: técnicas de concentración y relajación en el aula. Barcelona: Editorial Graó, 2008
Signatura: 371 Pag

El llibre descriu i fa una interpretació dels possibles perills que hi ha a les aules, a l'hora que aporta contrapesos a la inquietud i el malestar que existeix en aquestes; en particular, a la falta d'atenció i concentració de l'alumnat, que acaba traduint-se en un comportament poc adequat a classe i en uns resultats acadèmics dolents. Quan el professorat treballa en aquestes condicions, augmenta el desgast físic i psicològic, cosa que pot comportar problemes de salut que de vegades desemboquen en baixes laborals.

Per combatre aquesta cultura de l'estrès que s'ha acabat implantant a les aules i substituir-la per la del benestar, les autores del llibre proposen formar el professorat en tècniques de regulació emocional, com la respiració conscient, la relaxació, la visualització i la consciència corporal. L'aplicació personal d'aquestes tècniques redueix el grau d'estrès, cosa que permet treballar amb més tranquil·litat i incidir de manera positiva en els alumnes.

Inclou: L'estrès: d'eina de supervivència a arma de destrucció massiva; Per què els docents estem tan estressats?; Característiques dels alumnes actuals: el zàping mental i emocional; Cervell i aprenentatge; La docència: una feina plena d'emocions; Tècniques de gestió de l'estrès i d'autorregulació emocional; Tècniques de concentració i relaxació a l'aula; Epíleg: com gaudir a l'aula, fer-ho bé i no morir en l'intent.