26/2/09

Criminologia i infracció penal


SERRANO MAÍLLO, Alfonso; GUZMÁN DÁLBORA, José Luis. Procesos de infracción de normas y de reacción a la infracción de norma: dos tradiciones criminológicas. Madrid: Editorial Dykinson, 2008
Signatura: 343.9 Pro

Llibre que fa un recull de diferents estudis que tracten el tema de la infracció de normes i la reacció a aquesta infracció des d'una perspectiva criminològica.

Processos d'infracció de normes inclou: Observacions i explicacions de la connexió entre drogues i delinqüència; La desigual victimització davant la delinqüència; Policia, transgressió juvenil i control social informal; Violència social: teoria i realitat russa; Violència contra les dones. Perspectiva polonesa i internacional; Immigració, empresonament i delinqüència als EUA. La percepció pública davant l'evidència empírica; El problema de les dades perdudes i el seu tractament en les anàlisis quantitatives en ciències socials. La imputació múltiple; Els traumes al llarg del desenvolupament com a precursors de l'esquizofrènia i la depressió unipolar.

Processos de reacció a la infracció de normes inclou: Sobre el compliment en règim obert de les penes imposades a menors; Implementació de l'empresonament juvenil i dret constitucional a Alemanya; La trascendència cultural i social de la inseguretat davant la delinqüència; Democràcia, valors i violència: paradoxes, tensions i avantatges comparatius de la inclusió liberal; Vigilància de l'ordre públic a Grècia i Olimpíades de 2004; Confiança, benestar i economia política. Explicació de les diferències en matèria de política penal; Societat postmoderna i augment de la vulnerabilitat; Canvis punitius dins del sistema de justicia penal.