18/5/09

L'adaptació social en persones amb discapacitat intelectual.


VERDUGO ALONSO, Miguel Ángel i GUTIÉRREZ BERMEJO, Belén. Discapacidad intelectual. Adaptación social y problemas de comportamiento. Madrid: Editorial Pirámide, 2009
Signatura: 362.4 Ver

El llibre s'inicia amb una visió actualitzada de la comprensió de la discapacitat intel·lectual i de les pràctiques d'avaluació i intervenció interdisciplinària d'acord amb les propostes de l'AAIDD (Associació Americana de Discapacitats Intel·lectuals i del Desenvolupament). Posteriorment se centra a analitzar les habilitats d'adaptació i les habilitats socials i desenvolupa una aproximació diferenciadora d'ambdós conceptes que permeti aclarir la planificació de l'avaluació i intervenció amb les persones amb discapacitat intel·lectual. Se subratlla la importància d'organitzar els suports des d'una perspectiva d'avaluació de resultats personals en qualitat de vida.

En els últims anys hi ha hagut un gran avenç en la comprensió dels trastorns psicològics i en el desenvolupament dels procediments d'avaluació i intervenció amb les persones amb discapacitat intel·lectual. Aquestes novetats es desenvolupen a la segona part del llibre, quer tracta dels problemes de comportament i dels trastorns psicològics de les persones amb discapacitat intel·lectual. Aquestes qüestions són una de les preocupacions més importants per a les famílies i per als professionals que treballen directament amb elles. La convivència diària amb una persona que presenta greus problemes de comportament exigeix un grau d'atenció i control ambiental molt alt, la qual cosa contribueix a generar majors tensions al si de la família i en l'entorn de l'individu.