15/5/09

"Train the trainer"


BIRKENBIHL, Michael. Formación de formadores: manual práctico para educadores y profesores con 21 juegos de rol y estudio de casos. Madrid: Paraningo, 2008

Signatura: 377.8 Bir

Divuitena edició d'aquest manual clàssic que conté una completa exposició, des d'un punt de vista eminentment pràctic, sobre psicologia, pedagogia i pràctica de la formació d'adults, i ens mostra tot el que necessitem saber per exercir amb èxit la tasca de formar, ja sigui a l'empresa, a l'administració o a la carrera militar. El llibre ofereix consells i trucs que permetran, fins i tot a un formador amb escassa experiència, dirigir un seminari de manera eficaç. Els experts hi trobaran temes més profunds tractats de manera comprensible, com la taxonomia cognitiva i afectiva, la definició operativa d'objectius i l'elaboració de tests.

Michael Birkenbihl (1921-1993) va treballar durant molts anys com a consultor i fou un gran especialista en mètodes moderns d'entrenament. És un dels grans mestres de la formació alemana i a partir del 1970 es va consagrar a treballar com a formador i assessor autònom d'empreses. A més de nombroses gravacions que complementen el treball als seminaris, va escriure llibres especialitzats sobre formació, decisions en grup i tècniques de direcció i comunicació. Aquest manual fou la seva primera i última obra. La primera edició, en forma de breviari, va aparèixer el 1972 i amb el pas del temps s'ha convertit en un clàssic. A l'any 1993, el "vell professor de la formació" va reescriure per quarta vegada el llibre en la seva totalitat i després de la seva mort i seguint els seus desitjos, la seva filla i colega Vera F. Birkenbihl es dedica a continuar la seva obra i preservar-la per al futur.