19/5/10

Per als amants de la metodologia criminal i forense


BOTHA, Ted. La chica de la nariz torcida: muerte y obsesión en la vida de un escultor forense. Barcelona: Alba Editorial, 2009
Signatura: 340.69 Bot

Tot va començar quan Frank Bender, estudiant d'art, va entrar en una sala d'autòpsies i, en veure el cadàver d'una dona amb tres trets al crani, va sentir que seria capaç de dibuixar el seu rostre tal com era abans d'haver estat desfigurat. A partir d'aquest moment va començar a ser sol·licitat no només per galeries d'art i museus sinó també va esdevenir una valuosa ajuda per a investigadors forenses i departaments de policia. La policia de l'estat de Chihuahua, a Mèxic, li va encarregar la reconstrucció del rostre de cinc víctimes dels cèlebres feminicidis de Ciudad Juárez. Tancat en un hotel amb opressives condicions de seguretat, Bender va començar a forjar la seva pròpia teoria sobre els assassinats.

D'aquesta narració realista la premsa n'ha dit: "Sèries com CSI i Bones han projectat glamour i emoció a la tasca dels forenses. El llibre de Ted Botha ens ofereix una visió real del treball laboriós, de les traves burocràtiques i del sou precari d'un home que intenta que es valori la seva especialitat"(Newsweek); "Extraordinari[...] el que s'explica en aquest llibre capta amb encert els motius amagats i les complexitats dels assassins més arbitraris; fins i tot els més estrictes coneixedors del gènere seran incapaços de resistir-se a la narració detallista i minuciosa de Ted Botha" (Publishers Weekly).