20/5/10

La participació en el delicte


MIRÓ LINARES, Fernando. Conocimiento e imputación en la participación delictiva: aproximación a una teoría de la intervención como partícipe en el delito. Barcelona: Atelier, 2010

Signatura: 343.2 Mir

La teoria de la intervenció delictiva és un dels àmbits de la dogmàtica penal que més incidència té en la pràctica judicial. Potser per això és, també, un camp de recerca viu en el qual la teoria del delicte se segueix desenvolupant per tal de millorar-la com a instrument sistemàtic i metodològic. Aquesta monografia suposa una nova forma d'interpretació de la intervenció delictiva com a partícip, però també una revisió d'alguns dels tòpics essencials de la teoria de l'injust , com la imputació objectiva o la posició i rellevància del coneixement en el tipus penal.

Prenent com a punt de partida els processos judicials pels atemptats de l'11-S a Nova York i l'11-M a Madrid, i la rellevància que els tribunals van atorgar al coneixement que alguns intervinents van tenir dels delictes que finalment van ser perpetrats, l'autor posa en dubte el model general de la teoria de la imputació objectiva imperant en l'actualitat, així com els seus desenvolupaments, i proposa, a partir dels dogmes de la doctrina de la imputació, una nova teoria de la participació que aporta solucions hermenèutiques interessants a molts dels tradicionals "problemes" de la part general del dret penal. Així, la problemàtica de les anomenades conductes neutrals, la fonamentació de l'injust del partícip, la punibilitat de la participació imprudent i fins i tot el mateix concepte de dol, troben, en aquest llibre, un plantejament inèdit que no passarà desapercebut per a la dogmàtica i pràctica penal.