17/5/10

El terrorisme en un món global


JORDÁN, Javier; POZO, Pilar; GUINDO, Miguel G. (coord.) Terrorismo sin fronteras: actores, escenarios y respuestas en un mundo global. Cizur Menor (Navarra): Aranzadi; Thomson Reuters, 2010

Signatura: 343.7 Ter

A punt de finalitzar la dècada marcada pels atacs terroristes de l'11-S i la posterior guerra a l'Afganistan, es fa necessària una anàlisi equilibrada de la situació actual d'Al-Qaida, i del grau d'amenaça que pot seguir representant per a Espanya, per als països del nostre entorn immediat i a nivell mundial.

Terrorisme sense fronteres cobreix aquesta necessitat. Experts espanyols i estrangers exposen els resultats de les seves investigacions en capítols breus, sòlidament documentats i amb un llenguatge clar i accessible.

Lluny dels dos extrems en què cauen algunes anàlisis del tema (alarmisme o minusvaloració d'aquest tipus d'amenaces), el llibre proporciona una anàlisi ponderat i aclaridor de realitats complexes, que permetran al lector comprendre la rellevància per a Espanya de l'actual situació a Afganistan i Pakistan, les raons del fracàs d'Al-Qaida a l'Iraq i l'activitat de les xarxes gihadistes en escenaris tan diferents com el Magrib i Amèrica Llatina. L'obra completa el panorama amb l'estudi de la resposta articulada a nivell internacional davant del terrorisme, la seva compatibilitat amb la legalitat internacional i els drets humans.

La qualitat i rigor dels seus continguts i el caràcter penetrant i suggerent dels seus arguments, la converteixen en una obra que resultarà indispensable per als qui volen obtenir un coneixement profund sobre el fenomen terrorista i aprendre a formular les preguntes adequades.