29/10/10

Estudi jurisprudencial sobre la prova penal


URBANO CASTRILLO, Eduardo de; TORRES MORATO, Miguel Ángel. La prueba ilícita penal: estudio jurisprudencial. Cizur Menor (Navarra): Aranzadi; Thomson Reuters, 2010

Signatura: 343.14 Urb

Fa ja temps que està consolidada la idea que els judicis es guanyen o es perden per les proves. I, en efecte, al·legació i prova, són els dos elements clau amb què les parts processals exerceixen el seu dret de defensa en relació amb les pretensions que es diluciden en tota contesa judicial.

I entre les qüestions més importants en matèria de prova, ha assolit un paper central, la determinació de la validesa de la prova, quan la seva licitud suposa el requisit previ per poder presentar proves de càrrec lícites. És per això, que des de 1997, i a través ja de 5 edicions, els autors d'aquesta obra, magistrat i fiscal que exerceixen les seves funcions professionals en el Tribunal Suprem, aportin la jurisprudència referida a qüestió tan essencial.

"La Prova il·lícita penal", constitueix un catàleg actualitzat de les solucions jurisprudencials a supòsits en els quals s'han plantejat possibles casos d'il·licitud probatòria en el procés, que quan són admesos, impliquen la nul·litat de la prova declarada il·lícita i de les proves derivades de la mateixa. En aquesta nova edició, que inclou la doctrina de la sala segona del Tribunal Suprem, sobre més de 5.000 sentències que tracten aspectes concrets sobre prova il·lícita, s'han introduït diverses novetats que actualitzen l'obra. I així, s'inclou un nou apartat sobre els criteris dominants respecte a la desconnexió de l'antijuridicitat, s'introdueix una nova modalitat de prova, la testifical del diplomàtic, s'incorporen les últimes novetats legislatives i jurisprudencials sobre les proves de l'ADN i alcoholèmia i, seguint la línia de les últimes edicions, s'avança en la prova electrònica, en aquesta ocasió, de la mà del sistema SITEL, amb el qual es realitzen unes qüestionades intervencions telefòniques.